fff Atmosfer TTO | İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Teknoloji Transfer Ofisi
Haberler
URBANREC Projesi UFUK2020’de
İYTE ve Bornova Belediyesi, kent metabolizmasındaki büyük hacimli atıkların değerlendirilmesinde alternatif çözüm geliştirilmesi için UFUK2020 projesinde yer alacak.
 
Büyük Hacimli Kentsel Atıkların geri kazanımında yapılacak Ar&Ge çalışmaları, Avrupa’da yıllık 2 milyar Avro kazanç sağlanmasına olanak verecektir. 
 
URBANREC projesi, patentli ve yenilikçi ayırma teknikleriyle mobilya, yatak, plastik bahçe mobilyaları  perde, yorgan vs. gibi tekstil ürünlerinde  her ton atık için 225 Avro net kazanç sağlayacak atık arıtma ve lojistiğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. 
 
Her ne kadar kentsel atık yönetiminde, atık çıkarılmadan üretim yapılmasına yönelik endüstri uygulamaları dizayn edilse de büyük hacimli atıkların geri kazanımı oldukça yoğun çaba gerektirmektedir. Neredeyse Avrupa’da her yıl 19 milyon ton ev mobilyası, plastik bahçe mobilyaları ve yatak, perde, tekstil ürünlerinin %60’ı çöp depolama alanlarına gönderilerek gömülmekte- dir. Türkiye’de bu atıklara yönelik bir sınıflama yapılmadığından bu konuda bir bilgi mevcut değildir.
 
URBANREC projesi, UFUK 2020 programı çerçevesinde Plastik Teknoloji Merkezi-AIMPLAS’ın koordinatörlüğünde yürütülecektir. Türkiye ayağını ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Bornova Belediyesi birlikte gerçekleştirecektir. Bu projede katılımcılar, büyük hacimli atıklar için etkili bir atık yönetim çözümü geliştirerek kirliliği önleme ve tekrar kullanım yanında, atık arıtma ve lojistiğe de yenilikçi bir yaklaşım getirerek katma değeri yüksek yapıştırıcı, çözücü, katkı maddesi, köpük, lifle örülmüş ya da güçlendirilmiş plastikler, tahta-plastik kompozitler gibi kimyasal ya da mekanik yenilikçi geri dönüşüm ürünlerini hacimli atıklardan üretmeyi mümkün kılacaklardır. Proje özellikle Avrupa’da %82’lik bir geri dönüşümü sağlayarak her ton hacimli atıktan net olarak 225.6 Avro, yıllık ise 2 milyar Avro ekonomik değer elde edilmesi amaçlanmaktadır. 
 

Proje Ortakları:
İYTE ve Bornova Belediyesinin görev aldığı ve AIMPLAS (İspanya) tarafından koordine edilen URBANREC proje konsorsiyumundaki diğer ortaklar/kuruluşlar şunlardır: İspanya-Valencia Eyalet ve Ülke içi Konseyleri, ECOFRAG, COLCHONES DELAX ve BLUE PLASMA POWER (Valencia), Fraunhofer-ICT (Almanya), CENTEXBEL (Belçika), IOS-PIB (Polonya) , Belçika Flanders Atık Şirketi ve IMOG, Şehir ve Bölgeler için Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kaynak Yönetim Birlikleri (ACR+)(Belçika), IZNAB (Polonya), RAMPF (Almanya), RESCOLL (Fransa), EUROSPUMA (Portekiz), PROCOTEX ve VANHEEDE (Belçika).
 
Bu proje Avrupa Birliğinin Ufuk 2020 programında araştırma ve yenilik programı altında 690103 nolu  proje ile desteklenmektedir.  
 
Gelişmeleri şu an hazırlanmakta olan http://urbanrec.iyte.edu.tr internet adresinden takip edebilirsiniz. 
meaconline.org sitesi